Stap 4  - Maak een outline.

Nu moet je gaan bepalen hoe je toneelstuk er in grote lijnen uit gaat zien. Je beslist welke passages je bewaart en welke je schrapt. Hierbij moet je goed letten op de suspense. Ook is dit het moment waarop je gaat bedenken wat je gaat doen met de stukken die je niet direct kan adapteren. Op de volgende pagina spreek ik meer over de verschillen tussen theater en literatuur, en welke invloed deze verschillen hebben op of je stukken wel of niet direct kan adapteren. Je schrijft een outline, waarbij je scène voor scène beschrijft wat er moet gebeuren en hoe je dat weer wilt geven op het podium.

Als je een boek gaat inkorten tot een goed formaat voor een script moet je zorgen dat de kern van het verhaal bewaard blijft en dat het publiek genoeg tijd heeft om zich aan de personages te binden, maar het stuk niet te lang wordt. Alle stukken die langdradig zijn of weinig toevoegen aan het plot schrap je, waardoor je alleen de actievolle en belangrijke stukken overhoudt. Daarvan maak je een coherent geheel, zodat het publiek geen belangrijke informatie mist.

Dit is misschien wel het moeilijkste van het hele proces, en ook het belangrijkst. In deze stap worden alle belangrijke beslissingen genomen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb